Routes 2020

Digitale routebeschrijvingenPublished on Friday, July 3rd, 2020 By Jonas Claeys

Hieronder worden de links naar de verschillende routebeschrijvingen per startlocatie weergegeven. We hebben de beschrijving zowel via RouteYou als in PDF ter beschikking gesteld.

Oostakker - Desteldonk
25 km: Sierteeltroute...
Lees meer >>


Alternatieve Gentse Buitenband in corona tijdenPublished on Friday, June 26th, 2020 By Jonas Claeys

De Gentse Buitenband is normaal fietsen en feesten op de laatste zondag van de Gentse feesten. Helaas gaan deze feesten niet door in 2020. Maar niet getreurd we stellen in de zomer van 2020 graag 8 routes,...
Lees meer >>


Nieuwe routes tijdens editie 29 van Gentse Buitenband!Published on Saturday, June 29th, 2019 By Jonas Claeys
Er zijn voor de nieuwe editie van de Gentse Buitenband een aantal nieuwe routes uitgestippeld vanuit verschillende startplaatsen. Ontdek de verschillende routes per startplaats...
Lees meer >>

Boer Strobbe Classic (100 km)Published on Friday, July 20th, 2018 By Jonas Claeys
Boer Strobbe is een begrip in Wondelgem. Het is een van de laatste boeren (in bijberoep) en af en toe kun je hem ontmoeten in de buurt van de Zeeschipstraat en Vroonstalledries. Toch heeft hij nog een andere hobby:...
Lees meer >>

De Gentse Buitenband (85 km)  loopt in een lus rond Gent, door het laatste landelijk groen, over een afstand van 85 kilometer en langs heel rustige wegen, waarvan een groot deel enkel voor fietsverkeer. Starten kan vanuit actieve boerderijen n Desteldonk en Zwijnaarde, vanuit een oude boerderij in Wondelgem of het landgoed De Campagne in Drongen.

De Gentse Buitenband toont je werkelijk het laatste landelijke groen in de rand van Gent. De tocht biedt je een unieke kans om kennis te maken met  het veranderende landschap rond Gent. Denk maar aan het zonnepark in Ertvelde-Rieme, de windmolens in de Kanaalzone, de nieuwe ontwikkelingen rond het Ghelamco-stadion, het Parkbos en de gebieden rond Flanders Expo. De route biedt ideale fietswegen voor vlotte fietsers.

Vertrekkend vanuit de startplaats in Drongen op landgoed De Campagne in de Gijzelstraat, fietsen we via Vinderhoute en Mariakerke tot in het hart van Wondelgem, waar we op de Dries terug een andere startplaats vinden op de Hoeve Lootens.

Nadien trekken we richting Desteldonk aan de overkant van het kanaal Gent-Terneuzen. We volgen de Moervaart en via Mendonk bereiken we in de Lindestraat de startplaats op de hoeve van de familie Polfliet.

Dan gaat het via Oostakker en Sint-Amandsberg naar de Schelde. We volgen de Scheldedijk tot aan de Veerdreef in Heusden om zo door de Scheldemeersen de hoeve van de familie Broché te bereiken in Zwijnaarde.

Vandaar doorkruisen we het Parkbos van Zwijnaarde-De Pinte en veder gaan we langs Sint-Denijs-Westrem naar Drongendorp. Langs de Luchterenkerkweg bereiken we opnieuw de startplaats in Drongen.

Hoeve Polfliet, Lindestraat 42

25km: De Kasteel Rozelaar-route

Vanop de hoeve van Bart en Sabine Polfliet gaan we gezamenlijk richting Zaffelare. We gaan er langs de Ratte, een levendige wijk van Zaffelare richting Zaffelaredorp en kunnen direct genieten van wijdse panorama’s vol weiden, soms nog omzoomd met knotwilgen. In het dorp Zaffelare is het Sierteeltmuseum gehuisvest in een voormalige pastorie, omringd door een prachtige tuin met replica’s van oude serres. In het museum kun je de geschiedenis van de Vlaamse sierteeltgemeente bij uitstek, Lochristi, en zijn begonia- en azaleatelers opsnuiven. Voorbij Zaffelare kiezen we klein-maar-fijne fietspaden, zeg maar trage wegen tot we in Zeveneken belanden. Daar steken we de gevaarlijke Antwerpse Steenweg over en vervolgen langs oude kerkwegels ons pad tot de stopplaats in Bastelare, waar we een kijkje kunnen nemen op een moderne bloemisterij. Langs de nieuwe fietssnelweg langsheen de spoorweg bereiken we een andere prachtige fietsweg, nl. de Rozelaredreef bij het gelijknamige Kasteel in Lochristi. Onze weg vervolgt zich tussen grote sierteeltbedrijven, het dorpje Hijfte, en bereikt zo de startplaats.

45km: De Kerrebroekroute

De Kerrebroekroute volgt het traject van de 25 km tot aan de stopplaats. Van daaruit trekken we richting Laarne-Overmere om door een ‘echt’ landbouwgebied met bredere landbouwwegen te fietsen. Via een paar dreven belanden we in de Oude Bos, destijds een bloeiende wijk met veel textielindustrie. Zo belanden we terug op de stopplaats en we vervolgen van daaruit de tocht van 25 km richting Lochristi en Hijfte. Zo bereiken we langs enkele sierteeltbedrijven en vele rustige fietspaden terug onze startplaats in Desteldonk, waar we heerlijk kunnen nagenieten in de boomgaard.

85km: Gentse Buitenband

Hoeve Lootens, Vroonstalledries 66

10km: Kidsroute / voor de allerkleinsten

Wondelgem kent heel wat speeltuinen, die op pleintjes of scholen verscholen zitten. Voor de jongste deelnemers hebben we daarom een fietsroute van slechts 10 km gemaakt, die enkele speeltuinen aan elkaar verbindt. Tussen het fietsen door kun je dan af en toe ook eens de beentjes strekken op de speeltuigen. Beslist een aanrader voor gezinnen.

25km: De Everroute

Vanaf de startplaats fietsen we langs minder drukke wegen richting Evergem. Onderweg passeren we enkele actieve landbouwbedrijven, maar ook heel wat oude boerderijtjes, die inmiddels vaak alleen een woonfunctie hebben. Een unieke attractie wordt de aanblik van het zonnepanelenveld in Belzele (Rabot). Een rustpunt wordt voorzien bij De Baerdemaeker. De tocht vervolgt richting Het Kasteel van Wippelgem, we rijden dwars door dat mooie domein. Het grootste deel van het parcours gaat over trage wegels en nieuwe kerkwegels, een verademing voor mensen uit de stedelijke omgevingen.

45km: Sint-Joris route

Het eerste deel van deze route valt samen met de Everroute tot aan de stopplaats bij De Baerdemaeker. Dan leiden wij jullie naar het Waterproductiecentrum en het Waterspaarbekken in Kluizen. Onze tweede stopplaats wordt ingericht bij preiboer Danny De Storme. Van daaruit gaat het richting het Kasteel van Wippelgem en pikken we weer aan bij de Everroute. Ook de Sint-Joris route gaat voor het grootste deel over trage wegen en nieuwe kerkwegels, een verademing voor mensen uit de stedelijke omgevingen.

85km: Gentse Buitenband

100km: Boer Strobbe Classic / voor wielertoeristen

Boer Strobbe is een begrip in Wondelgem. Het is een van de laatste boeren (in bijberoep) en af en toe kun je hem ontmoeten in de buurt van de Zeeschipstraat en Vroonstalledries. Toch heeft hij nog een andere hobby: hij is een verwoed wielertoerist. Speciaal naar hem is de tocht van 100 km genoemd, die vooral langs enkele ‘snelle’ fietstrajecten gaat voor wielertoeristen. De tocht wordt niet uitgepijld, maar wordt op de startplaats digitaal uitgedeeld in verschillende formaten. Voor de liefhebbers van het steviger werk.

Hierbij de link naar Routeyou . Zo heb je de route ter beschikking via GPX-file, Routeyou app of via een beschrijving. Dan hoef je aan de start enkel nog je bijdrage in de onkosten te betalen en dan fietsen maar.

De Campagne, Gijzelstraat 12

 

10km: De Boerderijen-route
(speciaal voor onze allerkleinste fietsers en gezinnen)

Dit jaar worden onze jongste fietsers als echte VIP’s behandeld. Vanaf 14 uur gaat voor hen de Boerderijen-route van start. We rijden hoofdzakelijk langs rustige straten en nemen hen mee langs avontuurlijke aardewegen. Onderweg staat de Vinderhoutse Molen te pronken in het landschap. Een kudde bruine koeien en kalveren graast er rustig in de weide tussen de knotwilgen. We mogen een kijkje nemen in de stal van de melkveehouder op de hoek en de kinderen worden getrakteerd op een zuivelproduct. Enkele kilometers verder worden we verwelkomd in de zelfpluktuin ’t BezeBos. Je kan er een kleine wandeling maken tussen de vele soorten prachtige bessenstruiken. Misschien zijn er hier onder begeleiding wel enkele heerlijke verse besjes te plukken !Terug op het Landgoed De Campagne zetten we de fiets aan de kant, krijgt ieder kindje een ambachtelijk ijsje als beloning en wacht het springkasteel, de goochelaar en ballonnenplooier.

25km: De Meigemse Kersenroute

We starten op het Landgoed de Campagne te Drongen aan de rand van de Vinderhoutse bossen. Via de Luchterenstraat en de Musschaverstraat volgen we de alternatieve fietsroute naar Landegem. We vervolgen langs het Schipdonkkanaal tot aan de fietsbrug in Nevele. We passeren de gezellige markt van Nevele, met een monument voor Cyriel Buysse en fietsen zuidelijker tot in Meigem. Verder gaan we richting Deinze, waar het fruitbedrijf van de familie Cocquyt op de grens van de vallei en de hoger gelegen kouter ons wenkt. Daar kan je een heel assortiment fruitproducten proeven en een rustpauze inlassen. Met de kersenroute verlaten we het bedrijf richting Deinze om dan via de hoger gelegen Langeakkerstraat terug te keren. Met prachtige vergezichten fietsen we tot aan de Sint-Niklaaskerk, het centrum van het rustige dorp Meigem. Dan laten we het centrum van Nevele rechts liggen om via rustige landelijke wegen Landegem te bereiken. Via de Poeldendries bereiken we de overkant van de spoorweg GentOostende. Er lopen rustige fietswegen langs het spoor en zo bereiken we terug onze startplaats.

45km: De Poekeroute

Voor de Poekeroute fietsen we vanuit het fruitbedrijf Cocquyt naar Vinkt. Ter hoogte van de kerk kunnen we even halt houden aan het monument ter herdenking van de 140 burgerslachtoffers tijdens de 18-daagse veldtocht in mei 1940 en aan de reflectieruimte in de Heerdweg. We fietsen door tot aan de grens met Kanegem, langs de Artemeersmolen. Deze molen is terug operationeel en zijn diverse soorten bloem te verkrijgen. Zo bereiken we onze tweede stopplaats aan het prachtige kasteel en park van Poeke. We keren terug door Lotenhulle dorp , langs het bosgebied van Aalter- Bellem. We blijven ten zuiden van Hansbeke dorp , langs de Heirenthoek en de CSA-boerderij ‘t Schaaphof, waar we in Landegem terug aansluiten op de Meigemse Kersenroute.

85km: De Gentse Buitenband

De Krekelhoeve, Krekelstraat 17 

25km: De Borgwalroute

We starten op De Krekelhoeve, het melkveebedrijf van Franky en Inge Broché-Van Leirberghe, “place to be” voor een kinderfeestje of bedrijfsbezoek. We fietsen naar De Pinte richting het kasteeldomein Scheldevelde. Verderop bereiken we het dorpscentrum van Eke met de gewezen dorpsbrouwerij Ide en de St. Amanduskerk die gebouwd werd in 1912 en in WO I dienst deed als gevangenis voor krijgsgevangenen. Via Semmerzake bereiken we Vurste en ontdekken er naast het kerkje het beschermde parkdomein Borgwal. Dit domein biedt niet alleen gezonde buitenlucht, maar je kan er ook heerlijk vertoeven. Het wandel- en fietsparcours is uitgerust met educatieve borden en gezellige picknickplekjes rond de vijver. Ontspannen kan ook in de Borgwalhoeve cafetaria met giftshop, uitgebaat door personen met een verstandelijke beperking. Vanop het overdekte terras kijk je uit op de speeltuin en bewegingszone met fitnesstoestellen. In Borgwal is nog meer te beleven: begin juli is dit de feestlocatie voor het zomerevent Café Caché (van vzw Sense Unique), en in december transformeert Borgwal tot de gezelligste kerstmarkt van de omgeving. Buren met groene vingers of die graag een praatje maken, spreken af in de “Dorpstuin” (een samenwerkingsproject van vzw Ganzendam en Landelijke Gilde).We fietsen door het parkdomein Borgwal en bereiken zo onze stopplaats, de Borgwalhoeve (voor info openingsuren en verhuur zie www.ebergiste.be). We genieten van een drankje en de spelende kinderen in de speeltuin en zetten dan onze weg verder en fietsen langs de Schelde, door de Scheldemeersen richting Eke-Landuit met de St Annakapel uit 1746. Langs het domein van het Kasteel van Welden en via het landelijke Zevergem bereiken we terug de Krekelhoeve.

45km: De Kaaihoeveroute

We gaan van start op de Krekelhoeve. We fietsen naar De Pinte richting het kasteeldomein Scheldevelde, door de wijk Zwartegat waar het oude molenaarshuis nog getuigt van de in 1969 gesloopte koren- oliewindmolen; het gaat verder via de landelijke wegen van Eke en Asper met hier en daar een oude boerderij. We fietsen een eindje langs de Schelde en bereiken uiteindelijk via Hermelgem onze eerste stopplaats op De Kaaihoeve, een natuur educatief centrum van de provincie Oost-Vlaanderen. Het is een voormalige boerderij in Meilegem, deelgemeente van Zwalm, en gelegen aan de Oude Schelde in het natuurgebied De Kaaimeersen. De naam verwijst naar een aanleg- en loskaai die werd gebruikt voor aanvoer van kolen en kalk vanuit Doornik. In het gezelschap van een drankje genieten we van de rust en zetten daarna onze rit verder via Dikkelvenne langs het omwalde kasteel Baudries met geschiedenis tot in de middeleeuwen. We fietsen sportief verder over het grondgebied van Baaigem en Melsen en bereiken Vurste. Naast het kerkje rijden we door het beschermde parkdomein Borgwal (zie ook Borgwalroute) en komen zo op de tweede stopplaats, De Borgwalhoeve waar een verfrissend drankje op ons wacht. We dromen nog even van onze jeugdjaren bij het zien van de spelende kinderen in de speeltuin en vervolgen daarna onze tocht. We fietsen nog even langs de Schelde en door de Scheldemeersen naar Eke-Landuit met de St Annakapel uit 1746. Langs het domein van het Kasteel van Welden en door het landelijke Zevergem bereiken we terug de Krekelhoeve.

85km: Gentse Buitenband