Routes 2018

Boer Strobbe Classic (100 km)Published on Friday, July 20th, 2018 By Jonas Claeys
Voor wie het mag vooruitgaan, bieden we de Boer Strobbe Classic aan dat je kan fietsen met behulp  van de gps. Dan moet je uiteraard je gps samen met een verbindingskabel meebrengen zodanig dat je het gpx-bestand kunt installeren...
Lees meer >>

Nieuwe parcours in 2018!Published on Thursday, March 29th, 2018 By admin
Er zijn voor de nieuwe editie van de Gentse Buitenband een aantal nieuwe routes uitgestippeld vanuit verschillende startplaatsen. Ontdek de verschillende routes per startplaats...
Lees meer >>

De Gentse Buitenband (85 km)  loopt in een lus rond Gent, door het laatste landelijk groen, over een afstand van 85 kilometer en langs heel rustige wegen, waarvan een groot deel enkel voor fietsverkeer. Starten kan vanuit actieve boerderijen n Desteldonk en Zwijnaarde, vanuit een oude boerderij in Wondelgem of het landgoed De Campagne in Drongen.

De Gentse Buitenband toont je werkelijk het laatste landelijke groen in de rand van Gent. De tocht biedt je een unieke kans om kennis te maken met  het veranderende landschap rond Gent. Denk maar aan het zonnepark in Ertvelde-Rieme, de windmolens in de Kanaalzone, de nieuwe ontwikkelingen rond het Ghelamco-stadion, het Parkbos en de gebieden rond Flanders Expo. De route biedt ideale fietswegen voor vlotte fietsers.

Vertrekkend vanuit de startplaats in Drongen op landgoed De Campagne in de Gijzelstraat, fietsen we via Vinderhoute en Mariakerke tot in het hart van Wondelgem, waar we op de Dries terug een andere startplaats vinden op de Hoeve Lootens.

Nadien trekken we richting Desteldonk aan de overkant van het kanaal Gent-Terneuzen. We volgen de Moervaart en via Mendonk bereiken we in de Lindestraat de startplaats op de hoeve van de familie Polfliet.

Dan gaat het via Oostakker en Sint-Amandsberg naar de Schelde. We volgen de Scheldedijk tot aan de Veerdreef in Heusden om zo door de Scheldemeersen de hoeve van de familie Broché te bereiken in Zwijnaarde.

Vandaar doorkruisen we het Parkbos van Zwijnaarde-De Pinte en veder gaan we langs Sint-Denijs-Westrem naar Drongendorp. Langs de Luchterenkerkweg bereiken we opnieuw de startplaats in Drongen.

Hoeve Polfliet, Lindestraat 42

25km: De Ommegangroute

Vanop de vertrekplaats op de hoeve van Bart en Sabine Polflliet starten we door het koppelingsgebied tussen het dorpje Desteldonk en het industriegebied. Zo bereiken we we pittoreske kerkje van Desteldonk. We nemen een korte tijd het fietspad langs de Kennedylaan en komen zo in het geïndustrialiseerde deel van Desteldonk en Oostakker. Eenmaal over de nieuwe fietsbrug belanden we in een oase van groen nabij de bedevaartsplaats van Oostakker-Lourdes, waar bedevaarders de ‘ommegang’ kunnen doen. Verderop rijden we langs de recent geopende boerderijwinkel van de Gentse Zuivelhoeve bij Frank en Linda Ingels-Haeck. Op deze hoeve ziet u de moderne stallen en in de weiden krijgt u nog een mooi panorama met melkkoeien en kalveren. We doorkruisen nadien nog enkele velden in de streek van Hijfte en Lochristi om terug te komen aan de gebouwen van Katoennatie. Verderop kiezen we dan de terugweg naar de startplaats.

45km: De Veldekensroute

Het eerste deel van de route verloopt op dezelfde route als de Ommegangroute, maar vanaf de stopplaats kiezen we rustige wegen richting Lochristi. We verkennen het typische landschap van de sierteeltgemeente bij uitstek, Lochristi. Daarbij maken we gebruik van een heel nieuw prachtig ingericht fietspad. We fietsen tussen grote serrecomplexen, bloemenvelden, hoeven en akkers afgewisseld met door knotwilgen omzoomde weiden. Via de Edugo Arena bereiken we terug de stopplaats. Van daaruit maken we dezelfde terugtocht naar de startboerderij, waar het heerlijk vertoeven is in de boomgaard.

85km: Gentse Buitenband

Hoeve Lootens, Vroonstalledries 66

10km: Kidsroute

Langs de kidsroute doorkruis je het dorp van Wondelgem en ontdek je er mooie rustige plekjes in het dorp.  Je fietst langs 3 speelpleintjes, waarop de ‘kids’ tussendoor ook nog eens kunnen ravotten. 

25km: Tournée Minérale

Vanaf de startplaats fietsen we langs minder drukke wegen richting Evergem. We doorkruisen er het dorpscentrum en gaan dan de open landschappen zoeken tussen Wippelgem en Sleidinge. Onderweg passeren we enkele actieve landbouwbedrijven, maar ook heel wat oude boerderijtjes, die inmiddels vaak alleen een woonfunctie hebben. Zo bereiken we de Nieuwe weg in Kluizen en het actieve gehucht Volpenswege. We krijgen dan een blik op de hoge dijken van het Waterspaarbekken van de Watergroep in Kluizen. Een van de 2 gigantische bekkens krijgt er dit jaar een onderhoudsbeurt en bovenop de dijken staat er meer dan 14.000 zonnepanelen die bijna volledig instaan voor de elektriciteitsproductie van deze productie-eenheid van de Watergroep. Voor de Tournée minérale maken we nadien nog korte lus in het zandige gebied van Tervenen.

45km: Zonnebergroute

Deze route rijdt dezelfde tocht als de Tournée Minérale, maar maakt vanop de stopplaats in Tervenen een verdere lus langs het bedevaartsoord van Stoepe te noorden van Ertvelde en leidt je doorheen de unieke Terloverendreef. Je passeert het dorpje Kluizen om daar aan te sluiten op de Tournée Minerale. We keren terug via het dorp Wippelgem en doorkruisen er het kasteelpark. Via de Droogte fietsen we terug naar Evergem. Daar hoor je wellicht in de verte reeds de ambiance van de Lootenshoeve.

85km: Gentse Buitenband

100km: Boer Strobbe Classic: hierbij de link naar het gpx-bestand voor wie liever vooraf het bestand installeert op zijn gps. Dan hoef je aan de start enkel nog je bijdrage in de onkosten te betalen en dan fietsen maar.

De Campagne, Gijzelstraat 12

25km:De Meigemse Kersenroute

We starten op het Landgoed de Campagne te Drongen aan de rand van de Vinderhoutse bossen. Via de Luchterenstraat en de Musschaverstraat volgen we de alternatieve fietsroute naar Landegem. We vervolgen langs het Schipdonkkanaal tot aan de fietsbrug in Nevele. We passeren de gezellige markt van Nevele, met een monument voor Cyriel Buysse en fietsen zuidelijker tot in Meigem. Verder gaan we richting Deinze, waar het fruitbedrijf van de familie Cocquyt op de grens van de vallei en de hoger gelegen kouter ons wenkt. Daar kan je een heel assortiment fruitproducten proeven en een rustpauze inlassen. Met de kersenroute verlaten we het bedrijf richting Deinze om dan via de hoger gelegen Langeakkerstraat terug te keren. Met prachtige vergezichten fietsen we tot aan de Sint-Niklaaskerk, het centrum van het rustige dorp Meigem. Dan laten we het centrum van Nevele rechts liggen om via rustige landelijke wegen Landegem te bereiken. Via de Poeldendries bereiken we de overkant van de spoorweg GentOostende. Er lopen rustige fietswegen langs het spoor en zo bereiken we terug onze startplaats.

45km: De Poekeroute

Voor de Poekeroute fietsen we vanuit het fruitbedrijf Cocquyt naar Vinkt. Ter hoogte van de kerk kunnen we even halt houden aan het monument ter herdenking van de 140 burgerslachtoffers tijdens de 18-daagse veldtocht in mei 1940 en aan de reflectieruimte in de Heerdweg. We fietsen door tot aan de grens met Kanegem, langs de Artemeersmolen. Deze molen is terug operationeel en zijn diverse soorten bloem te verkrijgen. Zo bereiken we onze tweede stopplaats aan het prachtige kasteel en park van Poeke. We keren terug door Lotenhulle dorp , langs het bosgebied van Aalter- Bellem. We blijven ten zuiden van Hansbeke dorp , langs de Heirenthoek en de CSA-boerderij ‘t Schaaphof, waar we in Landegem terug aansluiten op de Meigemse Kersenroute.

85km: De Gentse Buitenband

De Krekelhoeve, Krekelstraat 17 

25km: De Parkbosroute

We starten op de “Krekelhoeve”, het melkveebedrijf van Franky en Inge Broché-Van Leirberghe waar je ook terecht kan voor kinderfeestjes of een bedrijfsbezoek. We fietsen langs Park De Ghellinck waar nog heel wat munitie uit de tweede wereldoorlog verspreid ligt, door de Kastelensite met heel wat fraaie ”optrekjes” die in en om het Parkbos gesitueerd zijn. We zien het Nieuwenhovekapelletje, één der mooiste uit de streek en komen langs een bulkengebied. We dwarsen de N43 en bereiken via het Borluutkasteel de stopplaats op het bloemen- en plantenbedrijf van Dirk en An Van Oost-Delbaere. Na een deugddoende pauze zeten we onze tocht verder richting St Martens-Latem met de begraafplaats van Karel Van Wijnendaele, een befaamd sportjournalist en grote promotor van het begrip “de Fandrien”. Op grondgebied De Pinte fietsen we langs het jeugdverblijf Moerkensheide en mooie sportvelden. De naam van dit dorp komt van een herberg, Het Pijntken, en werd voor het eerst gebruikt op 2 juni 1868. Via de landelijke wegen van Zevergem bereiken we terug de Krekelhoeve.

45km: De Axelwalleroute

Vanop de startplaats fietsen we door het centrum van Zwijnaarde met zijn kiosk uit 1903 en het Kasteel van Zwijnaarde uit 1922. Via de Potaardeberg, kuitenbijter van niemendal, fietsen we verder richting Lemberge langs rustige wegen door de pittoreske dorpjes Moortsele en Munte. Onderweg merken we een centrum voor paardenostheopatie- en revalidatie, echter niet geschikt voor onze “stalen rossen”. Verderop bereiken we de eerste stop op de biologische geitenboerderij “Klavertroef” van Peter en Joke De Cock- De Rocker waar we terecht kunnen voor een hapje en een drankje. Na een eventueel bezoekje aan de stallen zetten we onze rit verder en bereiken via het illustere dorpje Hermelgem de Schelde en rijden verder door de rustige Zingemse Scheldevallei. Verderop bereiken we de tweede stopplaats, gelegen op het grondgebied van Oudenaarde, nl. Schoolhoeve Axelwalle, het referentiepunt voor opleiding in landbouw en veeteelt en centrum van de tweejaarlijkse Werktuigendagen. Ook hier kunnen we even bekomen en genieten van een drankje. We zetten de rit verder en merken in de buurt het kasteel Axelwalle op. We fietsen door Asper met het standbeeld van Carlos Dierickx, 46 jaar burgemeester van Asper en later van Gavere. Genietend van de landelijke rust gaat onze rit via Nazareth, Eke naar De Pinte en een klein stukje Zevergem waarna we terug aankomen op de Krekelhoeve.

85km: Gentse Buitenband